404 Hatası
404 hatası yani bir başka deyişle 404 Not Found, aranılan ilgili sayfanın kullanıcı tarafından görüntülenememesi anlamına gelmektedir. 404 hatası, tüm website sahiplerinin düzenli olarak kontrol etmesi gereken durumlardan biridir. Bu kontrol sayesinde çok ciddi hataları yakalayabileceğiniz gibi sayfalarınızın ortalama gösterim süresini de yükseltebilirsiniz.
404 Hatası Sebepleri
Görüntülenmek istenen sayfanın 404 hatası vermesi, birçok sebepten dolayı olabilir ancak ben bu yazımda genellikle website sahiplerinin karşılaştığı durumları anlatmaya çalışacağım.
- Sayfa URL değişikliği: Websitenize arama motoru optimizasyonu yapmak için karar verdiniz ve farkettiniz ki sayfalarınızın url’leri arama motorları için hiç te uygun değil. Harf eksikleri veya çok uzun karakterden oluşan url’ler var…Hemen sayfanın adını değiştirdiniz ve yazıdan çıktınız..Maalesef bu kadar kolay değil, mutlaka eski url’nizi yeni url’nize yönlendirmeniz gerekir. Unutmayın ki, Google tarafından indexlenen sayfalar veya kullanıcıların sık kullanılanlara eklediği sayfalarınız, tekrar girilmeye çalışıldığında 404 hatası verecektir. Dolayısıyla bu durum sayfa indekslenmenizi bir süreliğine alt üst edecektir.
- SEO eklenti değişiklikleri: Websitenize SEO eklentisi kurdunuz ve devamlı değişiklikler yapıp duruma hakim olmaya çalışıyorsunuz. Merak etmek faydalı olabilir ancak çok dikkatli olmalısınız ve her değişiklikten önce konuyu mutlaka internette araştırmanızı öneririm. Site haritanızın veya url formatınızda yapacağınız radikal değişiklikler sitenize sandığınızdan çok daha fazla zarar verebilir. Örnek: Yazılarınızın url formatının tarihle başladığını varsayalım. Örnek: seosozluk.com/2014-05-22/404-hata-ornegi…Bu url formatından tarihi atmak istiyorsunuz…. Sadece bir seçenekle bu durumdan kurtulabilirsiniz..Ya sonrası?? Tüm eski sayfalarınız 404 hatası vermeye başlayacak ve sitenizin Google sıralaması yerlere vuracaktır.
- İkinci durumda anlattığım duruma benzer değişikliği etiketlerinizde veya kategorilerinizde de yapmak isteyebilirsiniz. Yani tag formatından /tag uzantısını atabilirsiniz ama sonra mutlaka sayfa yönlendirmesini yapmalısınız.
404 Hatası Yönlendirmesi:
Bu durumun takip edilmesi gereken yer Google Web Yöneticisi Araçları olmalı aslında ama basit iki WordPress eklentisi ile 404 hatalarını bulup gerekli yönlendirmeleri gerçekleştirebilirsiniz.
404 Error Monitor
404 error monitor isimli eklentiyi indiriyoruz ve kuruyoruz. Soldaki menünün en altına otomatik 404 Error Monitor adıyla bir menü oluşuyor. İçine giriyoruz ve düzeltmemiz gereken hatalar karşımıza çıkıyor. Sayfa, etiket veya kategori ile ilgili hataları mutlaka düzeltin ama eğer hiç anlamadığınız şeyler yazıyorsa değişiklik yapmadan önce internette araştırma yapın derim. (Örn: sitemap dosyası)
Redirection
404 hatalarını tespit ettikten sonra gerekli yönlendirmeleri artık yapabilirsiniz. Öncellikle Redirection eklentisini indiriyoruz.
Eklentiyi kurduktan sonra sol taraftaki menünüzün tools veya araçların başlığının altına redirection diye bir sekme eklenecek. Giriş yaptıktan sonra, source URL kısmına eski url’nizi Target url kısmına yeni url’nizi yazıyorsunuz.
İşte bu kadar kolay 🙂