Dünyada yakın geçmişte çığ gibi büyüyen bir yapıdır bulut bilişim (cloud computing). Bulut nedir, ne işe yarar bundan bahsetmeyeceğim. Bahsetmek istediğim Türkiye’de bu kavramın sıkça yanlış ifade edilmesi ve artık anlamını yitiriyor olmasıdır.
Bulut yapıda bir sistemde olması gereken, büyük sistemin içindeki küçük parçaların birbirinden bağımsız yapıda çalışabilir olmasıdır. Bir web bulutunda, siz yeni bir uygulama (aplication) serveri eklediğinizde sisteme, onu ayarlamakla, onu sisteme monte etmekle uğraşmamalısınız. İçine yazılımlarınızı yüklemeyle, ayarlamayla vakit harcamamalsınız. Başka bir örnekle; bir mail serveri eklediğinizde sisteme, onun bulut sistem tarafından otomatik olarak kullanabilir hale gelmesidir asıl amaç.
Türkiyede ise sanal sunucu oluşturmayı bilen , ve kendine sanal sunuucu kurmayı bilen herkesin ağzında bir bulut terimidir uçup gidiyor! Vmware, Virtualbox, vb.. gibi sanal sunucu oluşturabilen programlar ile, insanlar sanki birer bulut inşa etmiş gibi telafuzlar ediyor. “Biz bulut bilişime geçtik..” Bulutun B sini bile oluşturmaz bu, çünkü bulut dediğiniz, sanal bir sunucu oluşturma sihirbazından ibaret değildir. Bu sisteme 2 TB bir harddisk taktığınızda bütün bulutun storage kapasitesinin 2 TB artmasıdır bulut bilişim. Veya X no’lu uygulama serverinizde bulunan bir hesabı küçük bir işlemle Y no’lu uygulama serverinden sunabilmenizdir.
Bulut bilişimi inşa etmek kolay bir işlem değildir. Fakat keskin avantajları vardır. Sistemleri birbirinden ayırma, her sunucunun sadece belirli bir işe odaklanmasını sağlamayı sağlar. Ki bu da, her işe has durumların , kendine has optimizasyon sonuçlarını beraberinde getirir. Örneğin bulut olmayan yani sadece tek bir web server’i düşünün. İçinde mysql ve php var. Bu ikisi birlikte çalışırken hem read hem de write oranı yüksek bir IO grafiği elde edersiniz. Fakat bunları ayrıdığınızda, yani mysql ve php ayrı serverlar olduğunda, php nin çalıştığı kısmı read gücünü optimize ederek artırabilir, mysql tarafında da write konusunda geliştirme yaparak üstel bir şekilde performans artışı gösteren bir optimizasyon yapabilir hale gelirsiniz. Bu da gerçek buluta giden yolda elde edeceğiniz yegane karlardan biridir.
Herkesin ağzında bir bulut bulut, kelime eriyip gitmesin diye bu yazıyı yazma gereksinimi hissettim. Bulut demek, sanal bir sunucudan ibaret değildir!