İçeriğe geç

Dosya Kimlik numaraları Hakkında

İnternette bir dosyayı bulmanın pek çok yolu var. Ben her ne kadar bir dosya indireceksem aracı sayfalardan ziyade asıl sayfasından indirmeyi tercih etsem de bazen bulamayıp başka sayfaları kullanmak zorunda kalıyorum. Bu şekilde indirilen bir dosyanın tam anlamıyla güvenli olduğunu söyleyemem. Yani antivirüs diye indirilen bir yazılım üzerinde oynanmış, antivirüs maskesi takmış bir casus yazılımı da olabilir.

Bir başka örnekle anlatmak gerekirse Pardus işletim sistemi cd`sini Tubitak`ın sayfasından indirdiniz. Ama indirilen dosyayı cd ye yazıp çalıştırmak istediğinizde boot etmiyorsa bilin ki büyük ihtimal dosyanız bozuk indirilmiştir.

İşte bu sebeple, bir dosyanın doğru olup olmadığını kontrol edebilmek için çeşitli algoritmalar oluşturulmuştur. Bunlar çeşitli hesaplamalarla dosyalara ait kimlik numarası oluşturmaktadırlar. Sadece o dosyaya ait eşsiz bir numara. En basitinden 1000 sayfalık bir word belgesinin orjinalinin kimlik numarasıyla; aynı dosya içerisinden sadece bir nokta değiştirilerek oluşturulanın kimlik numarası hiç bir zaman aynı olmayacaktır.

Bu yüzden internet üzerinde indirilen dosyaların doğruluğunu kontrol edilebilmesi için çoğu sayfa bu kimlik numaralarını da beraberinde vermektedir.

Md5 ve Sha1 bu algoritmalar içerisinde en çok kullanılanları. Bir dosyanın kimlik numarasını bulmak için pek çok yazılım vardır. Ben size HashTab yazılımını öneririm. Windosta kullanılan dosya özellikleri pencerine yeni bir Tab eklemekte sadece. Buradan en çok kullanılan md5 ve sha1 den başka pek çok algoritmaya ait kimlik numaralarını görebilirsiniz.

Bir cevap yazın