Değişkenler sadece Php’nin değil tüm yazılım dillerinin vazgeçilmezlerindendir. Her programlama dilinde kendine özgü şekilde değişken tanımlama, değişkene değer atama, değişkenlerdeki değerleri değiştirme ve değişkeni silme işlemleri yer almaktadır. Yazının devamından bu işlemlerin Php’de nasıl yapıldığını örneklerle inceleyebilirsiniz.
Php Veri Türleri
Php’de birçok veri türü vardır. Değişkenlerle ilgili işlemlere geçmeden önce bunları en azından isimleriyle öğrenmeniz yararınıza olacaktır.
- Tamsayı veriler: integer
- Ondalıklı veriler: double
- Alfanümerik(metin) veriler: string
- True/False gibi Mantıksal Veriler: boolean
Nesne ve Dizi şeklinde iki veri türü daha var fakat değişkenler konusu için yukarıdaki 4 tür veriyi bilmeniz yeterlidir.
Php’de Değişken Tanımlama İşlemi ve Kuralları
Php’de değişkenleri diğer ifadelerden ayırt etmek için $(dolar simgesi)kullanılır. Yani değişken olması için ifademizin başında $ işareti bulunması yeterlidir. Fakat değişken tanımlarken uymamız gereken birkaç kural bulunuyor. Bunlar;
- Değişken tanımlarken harfler, sayılar ve alt çizgi(_) dışında başka bir karakter kullanılamaz.
- Değişken ismi rakam ile başlayamaz.($1isim -> Yanlış, $isim1 ->Doğru)
- Değişken isimlerinde büyük küçük harf farkı vardır. Yani $ahmetdeğişkeni ile $Ahmet değişkeni farklı iki değişkendir.
Değişken İsim Örnekleri: $isim, $meyve_sepeti, $dosya3
Php’de Değişkenlere Değer Atama
Hemen hemen her programlama dilinde olduğu gibi Php’de de değişkenlere bir değer atamak istediğimizde =(eşittir) simgesini kullanıyoruz.
Örnek;
1 2 3 4 | <?php $isim= “Ahmet”; echo $isim; ?> |
Yukarıdaki örnek kodu çalıştırdığımızda ekrana Ahmet yazacaktır.
Php Değişken İçerisindeki Değeri Değiştirme
Php’de değişken içerisindeki değerleri değiştirmenin de yeni değer atamaktan pek farkı yok aslında. Aşağıdaki örneği incelediğinizde demek istediğimi daha rahat anlayabilirsiniz.
Örnek;
1 2 3 4 5 6 7 8 9 | <?php $isim = “Ahmet”; //Şuan $isim değişkeninde Ahmet değeri var $isim = “Mehmet”; //Bu atama işlemiyle birlikte artık $isim değişkeninde Mehmet değeri var echo $isim; ?> |
Son örneğimizdeki kodu çalıştırdığımızda ekrana Mehmet yazacaktır.
Php’de Değişken Silme İşlemi
Bazen bir değişkeni kullandıktan sonra bellekten silmemiz gerekebilir. Php’de bu işlem için unset() fonksiyonu kullanılmaktadır. Aşağıdaki örnek kod unset fonksiyonun kullanımını daha rahat anlamanızı sağlayacaktır.
1 2 3 4 5 | <?php $isim = “Ahmet İşcan”; unset($isim); //unset komutunu kullandığımız için artık $isim değişkeni tamamen bellekten silindi ?> |
Önemli Not: Php’de diğer programlama dillerinde olduğu gibi değişken tipini belirleyeceğimiz bir seçenek yok. Değişkene atadığımız değerin tipine göre Php kendisi değişkene uygun tip atamasını yapmaktadır. Aşağıdaki örneği inceleyerek string ve integer atamalarında nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz. Bu konudaki en basit kural string ifadeler tırnak içerisinde yazılır kuralıdır.
1 2 3 4 5 6 7 | <?php $sayi = 100; //integer $sayi2 = “100” //string $adres = “http://www.ahmetiscan.web.tr”; //string $deger = true; //boolean $yil = 2013; //integer ?> |
Evet bu son örnekle birlikte Php’de Değişkenler ve Veri Türleri konulu dersimizin sonuna geldik. Php’de değişkenlerle ilgili bilmeniz gereken temel şeyleri öğrenmiş oldunuz. Sonraki Php dersimizde görüşmek üzere..