İçeriğe geç

Raspberry Pi 2 Raspbian’a uzak masaüstü bağlantısı yapmak

emrebilgin.com-raspbian-logo
Bu makaleye kadar ki Raspberry anlatımlarında ne olduğundan bahsetmiş, kendisi için özel hazırlanan Debian dağıtımı Raspbian’ı kurmuş ve ilk yapılandırmasını yapmıştık. Şimdiyse kullanıma hazır Raspbian’ımızı RDP (Remote Desktop Connection – Uzak Masaüstü Bağlantısı) yapılabilecek hale getireceğiz. Bu bize yalnızca network ve enerji bağlantısı yapılmış bir Raspberry’yi monitor ve benzeri çevre donanımlar olmadan kullanma fırsatı verecek.

Linux XRDP

RDP bir protokol. Fakat Linux üzerinde bunu desteklemek farklı paketler mevcut. Linux Mint anlatımlarında bu bağlantıyı VNC protokolü üzerinden sağlamıştık. Raspbian’da ise RDP üzerinden XRDP paketiyle sağlayacağız. XRDP paketi, kaputun altında XVNC veya X11rdp kullanan bir RDP sunucusudur ve Microsoft RDP desteği sunar. Bundan dolayı yaygın olan bir Windows bilgisayar üzerinden Microsoft Uzak Masaüstü Bağlantısı Aracı (mstsc – Microsoft Terminal Services Client diye bilinir) aracılığıyla kolaylıkla bağlantı sağlanılabilir. Dahası bu istemci hizmetini online olarak veren servisler de mevcut.

Kurulum makalesinde de anlattığım şekilde Raspbian’ımıza SSH üzerinden bağlanalım.

sudo su

komutu ile superuser hakları edinelim.

Eğer ilk yapılandırma makalesindeki adımları uygulamadıysak, uygulayalım. Yine de

apt-get update

komutuyla paket listemizi güncellemekte fayda var.

Güncellemeden de sonra XRDP kurulumu yapacağız. Komutumuz:

apt-get install xrdp

Komutu verdiğimizde kurulum başlayacak ve fazladan disk alanına ihtiyaç duyduğunu belirtip izin isteyecek. y tuşuna (yes) basarak izin veriyoruz.

emrebilgin.com-raspbian-xrdp-kurulumu
Raspbian XRDP kurulumu

Aşağıdaki ekranla karşılaştığınızda işlem tamamlanmış olacak.

emrebilgin.com-raspbian-xrdp
Raspbian XRDP kurulumu

Uzak Masaüstü Bağlantısı istemcisi

Şimdi rdp sunucusu hizmeti sesman çalışmaya başladı. Yeniden başlatmaya gerek kalmadan bağlanılabilir durumda.

Çalıştırdığım Windows 7 bilgisayar üzerinde örnek veriyorum. Başlat > ara: mstsc ya da uzak masaüstü bağlantısı diyerek Microsoft’un RDP aracını çalıştırıyoruz.

emrebilgin.com-mstsc-raspbian-rdp-baglantisi-1
mstsc aracı

Computer/Bilgisayar kısmına Raspberry’nin IP adresini yazıp bağlan dememiz yeterli. Bu sırada karşınıza gelecek olan onay sorularını olumlu yanıtlayıp aşağıdaki ekrana kadar gelelim.

emrebilgin.com-mstsc-raspbian-rdp-baglantisi-2
xrdp – sesman. Büyütmek için tıklayın

Burada Modul olarak sesman-Xvnc seçip, username kısmına pi, şifre kısmınaysa ilk kuruluda değiştirdiğimiz şifremizi yazıyoruz. Kısa süre göreceğimiz Connection Logbilgisinden sonra nihayet Raspbian masaüstü ortamına ulaşacağız.

emrebilgin.com-mstsc-raspbian-rdp-baglantisi-3
Raspbian uzak masaüstü ortamı

Sevimli ahududumuza hoş geldin dedikten sonra artık Raspbian’ımızı dilediğimiz şekilde kullanabiliriz.

Dilerseniz cihazınıza wifi dongle bağlayarak buradan wifi bağlantısı yaparak ethernet yerine kablosuz olarak bağlanabilirsiniz. Bu size yalnızca enerji adaptörüyle kullanım rahatlığı sağlayacaktır. Bununla alakalı talebiniz olursa anlatımını yapabilirim.

Bir sonraki makalede Raspberry’mizi web sunucusu olarak kullanmak için bir seri anlatım yapacağım. İlgililerin takipte kalması faydalı olur.

Raspberry’nizle keyifli anlar! 🙂

Bir cevap yazın