Raspberry Pi kurulumu için öncelikle Micro SD hafıza kartımıza Raspberry Pi uyumlu işletim sistemi yüklememiz gerekiyor. Raspberry Pi’nin resmi sitesinde bulunan indirmeler bölümünegirmekle başlayalım.
Burada kendimize bir işletim sistemi beğenelim. Ben her zaman Debian tabanlı Raspbian kullanırım. Raspbian imajını bu sayfadan indirebilirsiniz ya da ARM işlemcisinde çalışan başka bir dağıtımlar da kullanabilirsiniz ancak bu yazıda Raspbian için kurulum anlatılmaktadır. İşletim sistemimizi Torrent ile ya da direkt olarak indirebiliriz. İndirdiğiniz zip’in içinde .img formatında bir dosya bulunuyor. Bu dosyayı zip’ten dışarı çıkartalım. Daha sonra Micro SD hafıza kartımızı bilgisayara takalım.
Eğer Windows kullanıyorsanız Rufus isimli programı kurup açalım. Ardından .img dosyamızı Rufus’a sürükleyip, SD kartımızı seçip “Start” butonuna basarsanız yazdırma tamamlanır.
macOS’dan imaj yazdırmak için ekstra bir program gerekmiyor. Hafıza kartı boş değilse buradan SD Formatter uygulamasını indiriyoruz, boşsa bu adımı atlayabilirsiniz. Konsolu açıyoruz ve içine diskutil list
yazıyoruz. Burada “/dev/disk0”, “/dev/disk1”, “/dev/disk2” isimli satırlar çıkıyor. Hafıza kartının bulunduğu satırın isimlerini buluyouz. Örnek olarak “/dev/disk2” olduğunu varsayalım. Daha sonra diskimizi bölümlendiriyoruz. Bunun için diskutil unmountdisk /dev/disk2s1
yazıyoruz. Daha sonra imajımızın olduğu dizine gidiyoruz. “~/Downloads/” olduğunu varsayıyoruz. cd ~/Downloads/
yazıyoruz. Daha sonra imajımızı diskimize sudo dd if=x-x-x-raspbian-wheezy.img of=/dev/disk2s1 bs=1m
yazıyoruz. Bu aşamada biraz beklememiz gerekiyor. 10-20 dk bekliyoruz. Diskin yazıldığını belirten uyarı çıktıysa işletim sistemini hafıza kartına kurduk demektir.
Şimdi SD kartımızı kart okuyucu sokete, 5V/2A gücündeki adaptörü de Micro USB girişine takıyoruz. Raspberry Pi’ye HDMI ya da ethernet kablosu bağlayarak erişebilirsiniz. HDMI kullanacaksanız ekrana, ethernet kullanacaksanız modeme bağlayın. HDMI kullanıyorsanız alttaki adımı atlayabilirsiniz.
Ethernet ile bağlanmak için son bir adım uygulamak gerekiyor. Ethernet bağlandıysa modem arayüzüne girip Raspberry Pi’nin ip adresine bakıyoruz. “192.168.1.4” olduğunu varsayalım. Buraya SSH ile bağlanmamız gerekiyor. Windows kullanıyorsanız putty isimli programı buradan indiriniz. macOS ya da Linux dağıtımı kullanıyorsanız ekstra programa ihtiyacınız kalmıyor. Raspberry Pi bağlantı bilgileri şu şekildedir:
SSH host: (Raspberry Pi’nin local ip adresi)
Kullanıcı adı: pi
Şifre: raspberry
Bu bilgilere göre girişimizi yapıyoruz. macOS veya Linux dağıtımından terminal ile girebilmeniz için gereken komut ssh [email protected]
şeklindedir.
Güncelleme: Raspbian’ın Stretch sürümünden itibaren SSH varsayılan olarak kapalı gelmektedir. SSH’yi açabilmek için, işletim sistemini yazdırdığımız SD kartımızı bilgisayara bağlayıp, (Disk türü NTFS olmadığı için Windows’ta açamayabilirsiniz) diskimizin içerisine “ssh” isimli boş bir dosya oluşturmak gerekmektedir. Dosyayı oluşturduktan sonra SD kartı Raspberry Pi’ye takıp çalıştırırsanız SSH aktif olmuş olacaktır. (Dosya oluşturmak için root yetkisi gerekebilir, dosyanın yazıldığından emin olun).