İçeriğe geç

Web Hata Ayıklama (Debug) Metodolojileri Ve Teknikleri

Herkes bir yerlerde elbet bir hata ile karşılaşmıştır.

Düşünsenize, o hatayı nasıl giderdiniz? Bir şekilde gidermişsinizdir değil mi?

Hata ayıklamanın da yöntemleri mevcut. Bunları, kendim tecrübe ettiğim kadarını (genelde web ile ilgili) sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunlardan bazılarını mecbur yapacağız, bazılarını ise alternatifleri arasından tercih edip yapacağız.

Örnek Senaryo : Sitenizde bir kısmında hata meydana geldiği, bir tuşun işlevini yerine getirmediği belirtilmiş.

Mecburen siteye girip, hatayı kendimiz elde etmeye çalışırız. Bu çok önemlidir. Elde edemiyorsak, hatayı raporlayan kişiyle iletişime geçmemiz gerekiyor.
* Bir log yapısı ile bu hata loglanmış mı diye kontrol ederiz. hata loglanmış ise, logda yeterli bilgi muhtemelen vardır, buna göre aşağıdaki yöntemlere geçeriz.

HATA AYIKLAMA İÇİN ÇALIŞMA ŞEKİLLERİ

  • Canlıda Çalışma : İnsan mecburda kalınca bazen canlıda çalışması gerekebiliyor diyebilirsiniz. Ancak benim bu konudaki tavrım net, canlıda bir şey çalışacak hale getirmeyin kendinizi. Yine de çalışmanız gerekiyorsa bu noktada, Sitenin hizmetini $_SERVER[“REMOTE_ADDR”] yardımıyla sizin IP niz dışındakilere kapatınız. Sizin IP’niz dışındakilere güncelleme çalışması yapıldığını belirtiniz.
  • Test ortamında çalışma : Gerçek Projenin aynısını kendi bilgisayarınıza veya test ortamınıza aktararak hatayı orada elde edip, düzeltmeye başlayın.
  1. Yayını Durdurun : Eğer hatanın nüksetmesi kritik önem arz ediyorsa, yayını ivedilikle durdurun. Ziyaretçilere bakım çalışması bilgisi verin. Bu müşterilerinize veya ziyaretçilerinize sizin hatadan haberdar olduğunuzu ve üzerinde çalıştığınızı göstererek, size çalışmak için zaman sağlayacaktır.
  2. Mevcut durumu Garanti altına alın : Hem dosyaları hem de veritabanını daha kötü bir senaryo için yedek alın. Yedek aldığınız veriler, önceki yedeklerin üzerine yazmamasına özen gösterin. Sıkışırsanız, veya daha kötü bir senaryo oluşursa en son state’e (hatanın oluştuğu ilk noktaya) geri döneceksiniz.
  3. Hata mesajlarını artırın , kapalıysa açın : Php hata mesajlarını ve Loglama hizmetlerini yazılım katmanından artırabiliyorsanız artırın. Kapalıysa açın.
  4. Sistemi kurtarmayı aşamalandırın : Hatayı tespit ettikten sonra ne yapacağınızı düşünmeniz gerekir. Madde madde bunları çıkarın. Mümkünse her maddeden sonra yedek alıp, durumu garanti altına alın.
  5. Yazılım hizmetlerini durdurun : Örneğin, yazılımınızda bir mail atma servii var. Siz hatayı tespit ederken sistem herkese mail atıyor olabilir. Bunun önüne geçmek için bu tarz hizmetleri durdurun veya sadece kendinizi ilgilendirecek şekilde düzenleyin.
  6. Log ekleyin : Hatayı tespit etmek için loglama yapın, varsa eğer, loglanan veri miktarını artırıp, logu detaylandırın.
  7. Çözümü Uygulayın : Bazı hatalar barizdir. Bazı hatalar ise bazen oluşur ki en beter hatalar bu şekilde ara-sıra oluşan hatalardır. Çözümü uygulayıp durum değerlendirmesi yapın.
  8. Sorunun çözüldüğünü Teyid edip, siteyi ayağa kaldırın : Artık işlemler bittiğinde, hatanın tekrar oluşmaması için tedbirinizi de alın. Ve siteyi tekrar yayına alın.
  9. Fazladan almış olduğunuz yedekler ile ilgilenin. (Dilerseniz silin, dilerseniz bir kaç gün sonra silmek üzere bir cronjob oluşturun)

Bir cevap yazın