WordPress cdn kullanımı hakkında detaylı ve ayrıntılı bir bilgiye ulaşabileceksiniz. WordPress ücretsiz cdn hizmeti veren firmalar vardır. Bu firmalar arasında en yaygın olarak kullanılanı cloudflare olandır. Bu yazıda wordpress cdn kullanımı hakkında ve diğer cdn firmaları ile ilgili ihtiyacınız olan tüm bilgileri paylaşıyoruz.
WordPress cdn, aslında her web sitesinin kullanması gereken oldukça faydalı bir modifikasyondur. Cdn hizmeti aldığınız zaman sitenizde muazzam bir hızlanma meydana gelecektir. Bu hızlanma statik dosyalarınızın ve resimlerinizin farklı bir konumdan çekilmesiyle sağlanır.
Şöyle ki; internet sitenize farklı ülkelerden ve bölgelerden insanlar girebilir. Birçok konumda cdn servisleri bulunur. Dosyalarınız tüm bu konumlara aktarılır. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar hangi konuma yakınsa oradaki dosyalar gösterilir.

Yukarıdaki resim cdn hizmeti sağlayan bir firmaya aittir. Cdn hizmetlerinin bulunduğu konumları göstermektedir. Mesela aşağıdaki tüm il ve ilçelerde veri merkezleri bulunmaktadır.
- Adelaide
- Auckland
- Bangalore
- Brisbane
- Hong Kong
- Istanbul
- Israel
- Melbourne
- Mumbai
- Perth
- Seoul
- Singapore
- Sydney
- Tokyo
WordPress CDN kullanımı adlı makalede neler öğreneceğim?
- WordPress cdn kullanımı
- En iyi cdn servisleri
- En iyi ücretsiz cdn servisleri
- WordPress bunnycdn kurulumu
- Neden cdn kullanmalıyım?
WordPress cdn kullanımı, Bunnycdn kurulumu
WordPress cdn kullanımı için Bunnycdn servisini kullanacağız. Bu ücretli bir cdn servisidir fakat 14 gün ücretsiz kullanabiliyorsunuz. İnternettenparakazanmatik de Bunnycdn hizmeti kullanmaktadır. Oldukça güvenilir, hızlı ve sağlam bir firmadır. Tavsiye ediyorum.
WordPress sitenizin hızlı açılması seo açısından oldukça önemlidir. Eğer google gibi arama motorlarında üst sıralara çıkmak istiyorsanız bu tür hizmetlerden kesinlikle faydalanmalısınız. Emin olun rakipleriniz cdn servisi kullanarak sizi sıralamada yerle yeksan edebilir.
# Öncelikle https://bunnycdn.com/?ref=s996ij820j adresine giderek karşınıza gelen ”Speed Up Mywebsite” butonuna tıklayın.
# Karşınıza aşağıda gördüğünüz şekilde kayıt olma ekranı çıkacaktır. Buraya e-mail adresinizi ve kullanmak istediğiniz şifreyi yazarak ”Create Account” butonuna tıklayın.

# Üyeliğinizi oluşturduktan sonra sizi kullanıcı arayüzüne yönlendirecektir. Bu arayüzde sol tarafta bulunan menüden ”Pull Zones” ibaresine tıklayın.

# Pull Zones butonuna tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa gelecektir.
Name: yazan kısıma site adresinizin kısa halini yazabilirsiniz. Örneğin; parakazanmatik
Origin URL: Yazan kısıma site adresinizi yazın. Örneğin; https://internettenparakazanmatik.com/
Standard Tier: Bu alanda oynama yapmanıza gerek yok.
Pricing zones: Hangi kıtalardan hizmet almak istediğinizi seçebildiğiniz bölümdür. Tavsiyem tümünün seçili kalmasıdır.
Tüm ayarları yaptıktan sonra ”Add Pull Zone” butonuna tıklayın.

# Bu aşamadan sonra sitenize entegre etmeniz istenecektir. Bunun için wordpress sitenize BunnyCDN WordPress Plugin kendi eklentisini kurmanız gerekiyor.
WordPress admin panelinden ”eklentiler > yeni ekle” ibaresini takip edip arama kısmına BunnyCDN yazarak eklentiyi yükleyebilirsiniz.
# Eklentiyi yükledikten sonra eklenti ayar sayfasına girin. Karşınıza aşağıdaki gibi bir alan gelecektir.

# Ayarlarınızı yukarıdaki gibi yapıp ”Update CDN Settings” butonuna basın.
Kurulum işlemini tamamladınız. Artık sitenizde CDN servisi çalışıyor. Sitenizi yoran js, font, resim ve çeşitli dosyalar artık cdn üzerinden çekilecek.
BunnyCDN ayarları
Öncelikle bunnycdn adresine girip hesabınıza giriş yapın. Açılan sayfada ”Pull Zones > oluşturduğunuz zone” yolunuz takip edin. Karşınıza ilk çıkan sayfadan başlıyoruz.
1-General: CDN tarafından size b-cdn.net şeklinde custom name verilir. Bunu değiştirebiliyorsunuz. Yani parakazanma.b-cdn.net şeklinde değilde cdn.internettenparakazanmatik.com şeklinde görülmesini sağlayabiliyoruz. Bunu yapmak için cname kaydı oluşturmanız gerekiyor. Bu ileri seviye bir işlem olduğu için bilmiyorsanız host sağlayacınıza ”sizinzoneniz.b-cdn.net. şeklinde cname kaydı oluşturmak istiyorum. şeklinde bir mesaj yollarsanız yardımcı olacaktır.”
2-Caching: File Cache Expiration Time alanında bir oynama yapmayın.
Query String Sort açık bırakın.
Disable Cookies açık bırakın.
Optimize for media files açık bırakın.
3-Pricing: Bu kısmı atlayın.
4-Security: Bu bölüm güvenlikle ilgilidir. Bir probleminiz yoksa oynama yapmayın.
Diğer kısımlarda bir oynama yapmanıza gerek yoktur.
Neden cdn kullanmalıyım? Cdn kullanmalı mıyım?
İlk paragrafta cdn nedir? sorusuna cevap verildi. Bu cevap aslında cdn servisi kullanmanızı ziyadesiyle açıklıyor. Eğer sitenizin hızlı açılmasını istiyorsanız cdn kullanmalısınız. Bu sizin isteyip istememizle alakalı olan bir durumda değildir. Google gibi arama motorları hızlı açılan siteleri seviyor. Hızlı açılan sitelerin sıralamalarda daha iyi performans gösterdiği bilinen bir kuraldır.
Arama motorlarında üst sıralara çıkabilmek için bir sürü kural bulunur. Hız, bu kurallar arasında yer alan en önemli etkenlerden biridir. Bu sebeple cdn kullanmak önemlidir. Bu demek değildir ki cdn kullanmayan siteler asla üst sıralara çıkamaz. Bu sadece önemli bir faktördür. Dikkate alınması gerekir. Biz cdn kullanıyoruz ve öneriyoruz.
En iyi CDN servisi hangisidir?
En iyi cdn servisi hangisidir? Hangi cdn servisi daha kullanışlıdır? CDN servisi kullanmak isteyenlerin aşağıdaki firmaları incelemesi faydalı olacaktır. Hangi cdn servisini kullanacağınızı bilmiyorsanız lütfen listeye göz gezdirin.
BUNNYCDN
BunnyCDN olağanüstü performans sunar ve bu nedenle sitenizin içeriğini okuyuculara yıldırım hızında hızlı bir şekilde sunabilirsiniz. Teslimat kontrolünün tamamını alabilir ve 1 tıklama ile SSL’i etkinleştirebilirsiniz.
BunnyCDN’nin kontrol paneli basittir, ancak güvenlik özellikleri çevrim içi içeriğinizi korumak için mükemmeldir. Sunucular SSD teknolojisi ile desteklendiğinden, 30 ms’den daha kısa bir sürede erişilebilir.
BunnyCDN ağı ile ölçeklendirme özellikleri ve video dağıtımı hakkında endişelenmenize gerek yok. SEO sıralamanızı artırmak ve dönüşümleri veya reklam geliri elde etmek için web sitenizi hızlandırın.
BunnyCDN Özellikleri:
› Tier 1 ağ ortakları tarafından desteklenen 34 global veri merkezi
› En ucuz CDN (0,003$ GB başına)
› IP’leri ve tüm ülkeleri engelle
› HTTP / 2 & Brotli Ready
› Güvenlik kalkanı ve Hotlink korumasu
› 14 günlük ücretsiz deneme süresi (Kredi Kartı gerekmez)
KEYCDN
Keycdn’in size kolay kullanım arayüzü sunmasının yanı sıra çok hızlı ve güvenli olabilecek SSL sistemine de hem sizin SSL sertifikanız ile hem de oluşturacağınız Wildcard sertifika ile bağlantı imkanı sağlıyor. CDN’de ve Günümüzde SSL’in önemli olduğu bir alanda bu imkanı düzgünce ve özgürce veren başka firma yok! Araştırmamız sonucu E-Ticaret Siteleri başta olmak üzere WordPress ve diğer açık kaynak kodlu sitelerin başlıca tercihi bu olmalı.
CLOUDFLARE
CDN konusunda devleşmiş bir firma ancak bazı eksileri bulunuyor, Ücretsiz CDN denildiğinde akla ilk gelen DNS bazlı CDN bağlantısı veren bir firma Cloudflare, ancak başarılı olduğu saldırı güvenliği kısmının dışında diğer etkilerde bazı sorunları bulunuyor. SSL desteği olsa dahi, SSL’de eğer ucuz bir SSL kullanıyorsanız bir çok browser’da siteniz görüntülenemiyor. Örneğin 9 dolarlık bir SSL’de sitenizi eski browserı olanlar göremez ve bazı yeni mobil browserlar. Ancak diğer yandan güçlü koruması, Firewall Özelliği, IP ve Ülke Bloklama, Giriş Kısıylaması, HTML,CSS,JS gibi dosyaların optimizasyonu ve daha bir çok konuda biçilmiş kaftandır.
MAXCDN
Max CDN’in bir çok özelliği KEYCDN ile aynı gibi görünse de EDGECAST’in bir yan ürün rolünden bir türlü kurtulamayan MAX CDN ne yazık ki eski tadını vermiyor. İlk çıktığında VBulletin altyapısına VBSEO ile uyumlu olarak piyasaya sürülen MAXCDN bir çok kullanıcının gözdesi olmuştu. Ancak yoğun ilgi ücretsiz olduğu içindi. Bir süre sonra ücretli olarak kullanım sağlamaya başlayınca insanlar farklı CDN kullanımlarına dönüş yaptılar. Yinede bir çok POP noktası bulunan MAXCDN açık kaynak kodlu yazılımlar için oldukça iyi CDN özellikleri sunmakta SSL desteği de bulunuyor. Ancak ücretli sürümde.
Sonuç
WordPress cdn kullanımı ve cdn servisleri hakkında bilgi verdik. Bu konu hakkında takıldığınız noktaları yorum alanından bildirmeyi unutmayın.